Újévi pontyparádé a Big Carppal

már 4 2011

Hosszú idő utána talán az első hétvége, amit nem az internetes horgász weblapok böngészésével illetve a különböző horgászcsatornák társaságában kellett eltölteni, hanem végre a szabadban, tóparton.
Februári péntek délután nagy izgalommal feltöltődve, megérkeztünk horgász barátommal, Kővári Zolival Merenyére. A két tógazda Regős Gyuri és Szakcsi Józsi, a tőlük már megszokott vendégszeretettel fogadott minket. Igaz, nem sok jóval kecsegtettek minket fogás terén. Csak mi ketten voltunk a tavon. Ilyen sem fordult még elő Merenyén velem, hogy ellenfél nélkül horgászhattam.

Erős, csípős északi szél fogadott minket tarajos hullámokkal, a hőmérséklet alig érte el a +2 fokot. Ezek után én is elgondolkodtam, hogy jó döntés volt-e nekiindulni, de úgy voltam vele a szabadban vagyunk és horgászunk. Ez az érzés mindent feledtetett.
Szíverősítő itókánk elfogyasztása után beélesítettük a „pálcákat” és irányadóként elhelyeztünk 2-2 bóját, 100-200 m távolságban. Mind a 3 horgomra különböző csali variációk kerültek. Bojliból 3 fajta ízzel készültem, az egyik egy erősen fűszeres rákos (monster crab) bojli volt, a másik Sweet Corn bázis mixből készített fahéjas-mézes golyó, a harmadik pedig csokis- májas. Hideg vízről lévén szó, természetesen oldódó csalikat gyártottam, 14-18 mm-es nagyságban. Az első hajszálelőkére a rákos bojlit fűztem bepasztázva és egy darab szivaccsal meglebegtettem. Második csalinak a fahéjas-mézes csodából csináltam hóembert, amit plazma dippbe paníroztam be. A 3. szerelékemre májas-csokis bojlimmal csaliztam, de bepasztázva és parafával kikönnyítve.
Az etetést minimalizáltuk annyira, hogy fél marok CSL pellet mellé 4 szem felezett bojli került, amit Big Carp CSL liquiddel locsoltunk be.
Az első kapásra nem kellett sokat várni, és Zoli jóvoltából már lencsevégre kaphattam egy fűszeres csemegére kapó 8 kilós tükröst. „Soha rosszabb kezdést!”
Ránk sötétedett, a szél lecsendesedett, de egyik behúzás sem volt egyszerű művelet. Reggelig 3-4 példányt sikerült fogni köztük egy szépségdíjas 13.20 kg-os tövest.
Reggel mindketten elégedetten nyugtáztuk, hogy a vártnál mozgalmasabb éjszakánk volt, és gyönyörű halakat fogtunk. Mindhárom házi készítésű oldódó Big Carp bojli jól „muzsikált”, tehát a taktikánkon nem változtattunk.
Szombat reggeli óráktól következett az igazi pontyparádé. Társammal óránként húztuk a termetesebbnél termetesebb fenéklakókat. Nem volt ritka, hogy egyszerre két boton is kapás volt.
Az északi szél újra felerősödött, de nem keseregtünk, mert a pontyok kapó-kedve továbbra is igen jó volt. Kora délutánig közel 15 darab bivaly erős pontyot sikerült horog végre csalni.

Ebédünk elfogyasztása után társammal befeküdtünk a lakókocsinkba egy kis ebéd utáni „sziesztára”, ami rövidre sikeredett, mert fél 3 kor erőteljes, vehemens kapásra riadtunk fel. Bevágás után, ahogy társam kézbe vette a botját, érezte, hogy jó hallal van dolga. A szél nem csendesedett, ezért tudtuk, nincs más választásunk, partról kell fárasztani. 10 perc múlva már szákba is tereltük a harcias tükröst. Szákolás után azonnal mérlegeltük a hatalmas „jószágot”. A mérleg mutatója 14 kilót mutatott. Fényképezés után természetesen mehetett vissza éltető elemébe a hal. A késő délutáni órákban Zoli barátomnak sikerült 3 csodaszép 10 kilón felüli zsákmányt elejtenie.
Nem tudtuk még, hol a vége. Még egy éjszaka várt ránk, bíztunk benne, hogy a túra legnagyobb hala még várat magára. Így is történt ugyanis 7 órakor, amikor már „befészkeltük” magunkat a melegedőnkbe, és a felejthetetlen napi élményeket taglaltuk, az elektromos kapásjelző hangja szakított félbe. A bal oldali bot hóember szerelékét húzta el valami. Az akasztást követően meglepően nagy ellenállással találkoztam. A hal elemi erővel kűzdött.7-8 perces fárasztás végén boldogan nyugtáztam, hogy a hal súlya 16.80 kg.
Boldogságom határtalan volt. Február közepén, közvetlenül az olvadás után, 2-3 fokos vízben, szép teljesítmény. A kristálytiszta égbolton világítottak a csillagok és tudtuk, hogy nagyon hideg éjszaka vár ránk. Éjjel fél 2 kor sikerült még egy 11 kilós potykát matracra fektetni.
A kora reggeli összepakolás nagyon zord volt, mert -4 fok fogadott bennünket, amikor kiléptünk a lakókocsiból.
Úgy gondolom, ennél szebb újévi ajándékot nem is kérhettünk volna Merenyétől. A túránkat 26 darab ponttyal zártuk, ebből 1 db volt 15 kilón felüli, 7 darab volt 10 kilón felüli, 6 darab 8-10 kiló között.

Szikszai Zsolt

bikamadár képe

szép volt fiuk,csak

szép volt fiuk,csak gratulálni tudok.

Hirt Gábor képe

Gratuláció

Sziasztok!
Gratulálok a téli pecához, nem semmi!

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.