HOGYAN KÉSZÜLJÜNK MERENYÉRE?

jún 28 2013

A következő írásomban azoknak a horgászoknak szeretnénk segíteni néhány hasznos tanáccsal, tippel, szolgálni, akik első horgásztúrájukra készülnek Baranya Gyöngyszemére. Illetve azoknak, akik most ismerkednek a bojlis horgászattal. A fentiekből kiderül, hogy nem a „profi” horgászokra gondoltunk a cikk elkészítésekor, tekintettel arra, hogy magunk sem vagyunk azok, és nekik aligha mutatna újat ez az írás.

Társammal már évek óta járunk Merenyére horgászni, ebből adódott az ötlet, hogy megosztjuk tapasztalatainkat. A következő dolgokat taglalnánk: Hogyan szervezzük túránkat, hogy készülünk, pl.: csali, felszerelés, helykeresés, egyszóval minden, ami fontos lehet egy túra alkalmával.

2006-ban, amikor először horgásztam itt, és ezzel a módszerrel ismerkedtem, segítséget kértem a tógazdától. Megfogadtam a tanácsait, útmutatásait. Azt mondta, higgyek, bízzak magamban és az elképzeléseimben, és ezt megfogadtam. Úgy érzem megérte, ezúton is köszönöm Neki. Higgyétek el, jó érzés ezeket a tapasztalatokat tovább adni.
Merenyét azt hiszem, nem kell külön bemutatni a bojlis és pontyhorgász körökben, hiszen számos rekordfogás született már e vízen a hosszú évek során. Évente több verseny zajlik, és mindig kiemelkedő eredmények születnek. A tározó adottságai tökéletesen megfelelnek arra, hogy akár a kezdő, akár a „profi” pontyhorgászok igényeit kielégítsék.
Viszont, egy dologra szeretnék kitérni!

Többször hallottam már azt, hogy Merenyén a legkönnyebb kapitális - 20 kilón - felüli pontyot fogni. Saját tapasztalatból mondom, ez nem így van. Az itteni kapitális halak kifinomultak, mondhatjuk rutinosak, és megfogásukhoz a szerencsén kívül kitartás, és a horgász részéről kellő rafinéria is szükséges. Mikor ide, kedvenc vizemre látogatok, soha nem úgy indulok el otthonról, hogy 20 pluszos pontyot fogjak, de valljuk be, ott mélyen, azért motoszkál a gondolat. Úgy gondolom, nem az tesz valakit igazi bojlis horgásszá, hogy 20+-os pontyokat fog, hanem az, hogy szereti ezt az életformát, a természetet, a vizet, és alárendeli magát, szívvel lélekkel ennek a csodás szenvedélynek. Számomra nem csak a kapitális ponty kifogása a cél. Minden egyes pontynak mérettől függetlenül örülök. Ugyanúgy sikernek könyvelem el, mert minden ponty kifogása azt igazolja vissza, hogy jó úton járok, jó a hely, jó a csali, az időjárás, és kegyeibe fogad a néma barát is, aki nem más, mint a szerencse. Az itt eltöltött idő, a csodás környezet, a szép fogások és eredmények jelentik nekem a horgászat örömét. Bátran bevallom, minden rekordfogásom Merenyéhez fűződik. Úgy érzem kegyeibe fogadott a tározó védőangyala, és amikor a vízre érek, betessékel házába, és mindenben segít nekem ott létem alatt. Büszke is vagyok rá, mert soha nem egyszerű körülmények között születtek a fogások. Sok hideg esős, havas éjszakát töltöttünk már a vízen. Hol Téltábornok volt, aki nehezítette dolgunkat, hol pedig az Esőkirály, aki áztatott minket, és ha ez nem volt elég, akkor társult még hozzájuk a szél, aki tovább próbálta apasztani energiánkat. De megérte !!! Mert, ha hiszünk valamiben, akkor az igazi minden. Őszintén bevallom, nem nagyon járunk máshova horgászni, két hely van, ahová évente egyszer elmegyünk, de ez a víz a legkedvesebb számunkra. Hogy miért? A varázsa miatt, amit a mai napig nem tudunk megfejteni.
Lássuk hát mi, hogy készülünk 1 hetes horgászatra:

Az alábbiakban képzeletbeli autóútra hívunk Benneteket, és az autóút alatt beszélgetünk egy kicsit, az úti cél: természetesen MERENYE!

Kezdjük a helyeknél!

Több kedvenc helyünk is van a tározón: 6/6, 7, 10, 18, és 19.
Általában az egyszerűségre törekszünk. Csak a legfontosabb dolgokat visszük magunkkal, legyen szó a táborozás kellékeiről, felszerelésről, stb. Szerintem, nem az fogja meg a halat, akinek a legjobb botja, állványa, ruházata van. A ponty nem fog sunyin atom-tengeralattjáró módjára elsiklani a part előtt, hogy megnézze a felszerelésünket. Nem azt nézi, hogy mi van ráírva a végszerelékünkön a klipszre.

Erről eszembe jut egy vicces történet, mellyel minden horgászat alkalmával viccelődünk és egy jót nevetünk rajta:
A ponty kikiabál vízből, hogy: „Pista bácsi húzzon ki! Én egy 16.40- es tükrös vagyok. Látom márkás a cucca, ezért felveszem a csalit, még ha nem is ízlik! Jaj, meg a sátra is milyen szép!”

Hozzáteszem nekem is vannak ˝jó cuccaim˝ de, az csak az én kényelmem és szórakozásom szolgálja, nem ez ösztönzi kapásra a halat. A lényeg a szerencsében rejlik, és abban, hogy hogyan kínáljuk fel a csalinkat és bízunk, hiszünk-e benne. De most már térjünk át az írás lényegére.
Térjünk át a felszerelésre.
Merenyén megengedett a behordás, ezért a puha lágy botokat részesítem előnyben, ha tehetjük, minden halra rámegyünk csónakkal. Felmerülhet a kérdés, miért? A halat partról is ki lehet fárasztani. Igen ez igaz de, gondoljunk csak bele egy 250 méterre behúzott szerelékkel kapás után partig húzni egy halat, az nem a legjobb dolog, mert a szája könnyen megsérülhet, repedhet. Ha módunkban áll, akkor mindig csónakból fárasszunk, de ha elkerülhetetlen a partról való fárasztás, akkor azt minél kíméletesebben tegyük meg.

Főzsinórból 35 mm-est használunk.
Horogból 4-6-8-as méretűt, hosszú és rövidszárút egyaránt, a szerelék jellegétől függően. Számomra a mai napig az egyszerű csomómentes kötéssel elkészített szerelék vált be a legjobban. Ehhez felhelyezek egy zsugorcsövet, vagy egy snaggert, a bojlit pedig 1,5-2,5 cm-re kötöm a horog öblétől, legyen szó egyszerű, vagy akár bonyolult szerelékről.
Előkezsinórból, 15-25 lb lágy finomszövésűt használunk.
Kivétel nélkül, mindig fix végszerelékkel horgászunk 110-130 gramm súlyú ólmokkal, magát a szereléket pedig 1 méteres leadcorra rögzítjük. Fontosnak tartom, hogy az ólom feletti rész feküdjön az aljzathoz, a kifinomult pontyok miatt.
Az előkehossz, ami ezen a vízen legjobban bevált számunkra az a 35-45 cm(!) hosszúságú. Azért ilyen hosszú, mert a nagyobb példányok nem mindig állnak úgy be, hogy függőlegesen szippantsanak és az ilyen előkehosszal, könnyedén átvághatjuk őket, mivel ezt könnyebben, lazábban tudják felszippantani, és a mozgása is a természetességet próbálja sugallni.

Bármilyen furcsa is, de az összes nagy halamat kizárólag 1 szem süllyedő golyóval fogtam, bár mindketten szeretünk hóemberes módszerrel is csalizni, mégis a legtöbb kapitális halat ez adta. Ezért két botot mindig 1-1 golyóval csalizok. Ezt azért írom le, hogy próbáljunk az egyszerűségre törekedni, még a csalizásban is, mert véleményem szerint Merenyén pont ez a siker egyik kulcsa. Persze ehhez kell a jó helyválasztás is, erre most ki is térnék.

Szakítsuk meg ismételten képzeletbeli utunkat Baranya Gyöngyszeme felé, és időzzünk el ebben a parkolóban is egy picit. Hangsúlyozom, most csak azt írom le a helykereséssel kapcsolatban, ami nekem, nekünk évek óta működik.
Radar helyett egy egyszerű tapogatóbottal pásztázzuk végig a medret, véleményem szerint ezen a vízen a radar használata felesleges. Előnyben részesítem a keményebb mederaljzatot. Az iszapos és kemény részek találkozását, a régi patakmedret, és az úgynevezett „legendás” köves utat. Mindegyik helynél már fél víz előtt, és fél víz környékén megtaláljuk ezeket a részeket, felesleges fél vízen túl horgászni. Sokan azt mondják, hogy például télen csak iszapos részről lehet pontyot fogni, nos, ez nem teljesen így van. Mi az összes pontyunkat kivétel nélkül kemény aljzatról fogtuk az év összes szakában. Bójának egyszerű dőlő bóját használunk, de attól a helytől, ahová elhelyezzük a végszereléket, legalább 8 méterre hátrébb, viszem a bóját. Mert szerintem ez is megzavarhatja az óvatosabb kapitális példányokat.

A legjobb halakat szinte kivétel nélkül mindig éjszaka fogtuk. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt az éjszakára. Sötétedéskor mindig frissítünk, de utána nem bolygatom csak kora délelőtt, mert feleslegesnek tartom 5 óránként frissíteni a csalikat, hagyjuk csak nyugodtan a szereléket. A bojlit soha nem dippeljük, nem tapasztaltam, hogy így szebb vagy több példányt fogtunk volna.

Pár sor erejéig kitérnék az etetésre, és a csali elhelyezésére az etetés környékén. Sok időbe tellett, mire rájöttem, hogy a legjobb, ha a bója hátsó részét megszórom pellettel, tigrismogyoróval, kenderrel, és bojlival. Tehát ott képezek egy nagyobb kiterjedtebb etetést. A csalit pedig a bója elé 7-8 méterre helyezem el, és hogy koncentráltabbá tegyem a horog körül az etetést pár szem egész és félbevágott bojlit fűzök PVA szalagra. Nagyon figyelek, arra, hogy amikor lerakom a szereléket utána, megemelem a bottal, hogy az előke szépen kisimuljon. Azután kevés magot, pelletet, pár szem bojlit szórok köréje, és irány a part. Hogy miért így, miért ilyen távolságra rakom le? Tapasztalatunk szerint a nagyobb példányok, elkerülik az etetés környékét de, a közelében maradnak. Törekedjünk, arra hogy minél kisebb zajt csapjunk a vízen és az etetés környékén a csónakkal. A helykeresésről azt kell még tudni, hogy, nem szabad rá sajnálni az időt, gondosan, precízen, tapogassunk, rögzítsük fejünkbe a mederaljzatot; higgyétek el, ez megtérül a horgászat alatt. Még annyit hozzátennék, ha egy helyen 24 órán át nincs kapásom, új helyet keresek. A csali helyváltoztatása azért is fontos, mert már sokszor beigazolódott számunkra, akár röviddel azután, hogy új helyet kerestünk, jöttek a kapások.
Az időjárási frontokra is érdemes figyelnünk, a hidegfront betörésnek sok szép fogást köszönhetek ezen a vízen. A komoly, nagy erejű szél is mindig meghozza a halat, tudom, a szél komolyan megnehezíti a dolgunkat, de megéri felvenni vele a harcot. Folytassuk tovább az utunkat, hiszen horgászni indultunk, közben jöjjön még néhány gondolat. Próbáljuk a táborunkat is úgy kialakítani, hogy könnyű akadálymentes legyen a mozgásunk. Gondolok itt arra, hogy éjszaka ne essünk-kelljünk át mindenen, mikor kapás van. Mi a csónakba mindig teszünk pontymatracot, merítőt, fertőtlenítőt. A csónakot pedig úgy kössük ki, hogy irányba legyen a víz felé, hogy ne kelljen sokat teketóriázni, ha kapás van. Ügyeljünk, arra hogy a kifogott hallal minél kíméletesebben bánjunk, a lehető leghamarabb, fotózzuk le, és engedjük vissza.
Remélem, tudtunk néhány hasznos tanáccsal, tippel szolgálni minden horgásztársunknak, aki ide készül első túrájára. Bízom benne, hogy nagyjából mindent sikerült leírni, ha esetleg mégis kimaradt volna valami, azt nézzétek el, hisz nem tartozunk a rutinos cikkírók közé. A tapasztalatainkat szerettük volna átadni, amit kedvenc horgászvizünkön szereztünk meg.

Reméljük, tudjátok ezeket hasznosítani.

Néhány sor még a vízről.

A tó paraméterei mindent igényt kielégítenek, a horgászhelyek tágasak, tiszták jól belakhatók. Tény, hogy nem aszfaltos út vezet körbe a tavon de, pont ez teszi, természetessé a tó környezetét és adja meg az igazi pontyhorgászat „filingjét”. Tisztálkodni, jó körülmények között, a rendszeresen takarított zuhanyzóban lehet, akkumulátortöltésre is van lehetőség.

Egyszóval a szép környezet és a nagy pontyok mellé a tógazdák rendkívüli vendégszeretete és önzetlen segítőkészsége is párosul. Mikor esteledik és megszólal a „Híd a Kwai folyó felett” című film zenéje, tudjuk, hogy megérkezett a PUPÁK PÉK, friss és ízletes finomságokkal.

Bátran ajánlom mindenkinek Merenyét, aki még nem volt, próbálja ki, mérettesse meg magát, a szerencséjét, tudását, vagy kezdje akár első lépésit ezen a csodálatos vízen… Lassítsunk, elbeszélgettük az időt, jobb kéz felől egy tábla: MERENYE!!!!!!! Megérkeztünk, szálljunk ki és foglaljuk el a helyünket, hiszen horgászni, pihenni jöttünk és már mindent tudtok a tóról, amit tudnotok kell! Élvezzük ennek az életformának minden pillanatát, fogjuk nagy pontyokat.

Sok sikert és szép fogásokat kívánunk minden ide látogató horgásznak.

Üdvözlettel: BIRKI ANDRÁS
BÓDIS SÁNDOR

CARPSHOP TEAM

Balogh Roland képe

Gratula

Gratulálok a cikkhez!

Régen olvastam ennyire hasznos és átfogó írást !Én is először fogok ellátogatni Merenyére és december óta készülök a július eleji pecánkra,és minden nap agyalok a stratégiáról,végszerelékről ,ami szinte mindig változik az agyamban:)

Ezt a cikk viszont segített abban ,még tisztábban kialakuljon bennem egy irányvonal,amit végig fogok vinni az egy hét alatt.

Egyetlen egy dologért imádkozom :a gátra fújó viharos szél.Mivel sajnos csak a 2/2 -es hely volt szabad akkor amikor mi ráérünk.Tudom hogy vannak sokkal jobb helyek,de mindent elkövetek annak érdekében,hogy sikeres legyek ezen a helyen is.

És ha sikerül,akkor neked is köszönhetem majd!!!

Minden jót neked(tek) erre az évre is:Carpking

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.